30 Mart 2015 Pazartesi

İLİŞKİLER VE 'BİZ' BİLİNCİ


İlişkilerimiz hayatımızın bütününü kapsamaktadır. Yaşamları boyu kişiler birbiri ile sürekli etkileşim içerisindedir. Böylece her düşünce, duygu, tutum ve davranışın bir başkasına etkilerini bilmek kişinin kendi sorumluluğundadır. Her kişi hem 'Ben olma' hem de 'Biz olma' bilincini taşımalıdır. Ben olma; bağımsız(Özgür) olma, güçlü olma, birey olma gereksinimidir. Bireyci olma değil Bireysellik vardır. Biz olma; kendinden daha büyük ve anlamlı bir şeye ait olma gereksinimidir. Bir anlamda aidiyet duygusunu ifade etmektedir. Her kişi çocukluğundan yetişkin olduğu dönem dahil umursanmak, kabul edilmek, değerli olmak, yeterli olmak ve sevilmeye layık olmak ister. Bunların hepsi aidiyet duygumuzun kökenini oluşturur.
Özel ilişkilerimizde de hem bireysellik hem de beraberlik duygusunu bir arada sağlamayı bilmeliyiz. Eşimiz veya sevgilimiz bilelim ki aynamız olacaktır. Biz kim olmayı seçersek gelen kişi de bize bunu yansıtacaktır.
İlişkiyi; yokluk ve eksiklik  bilincinde istiyorsak bilelim ki gelen kişi de eksiklik bilincinde olacaktır. Ve sonuçta bu hissiyat ile hayatımızda yer açtığımız ilişkinin içerisinde kendimizi yine yalnız ve tek hissedeceğiz. Ya da 'beni sevsin' hissiyatının Yoğunluğu ile bir ilişkiyi istiyorsak ve kendimizi sevme hissinden uzaksak bu seferde sevilmemeyi deneyimlediğimiz bir ilişkinin içerisinde kendimizi bulabiliriz. İlişkilerde çiftler birbirinin aynası olduğundan kendimizi yolunda gitmeyen bir ilişkinin içerisinde hissediyorsak önce kendimize odaklanmalı ve kendimizi değiştirmeliyiz. O sebepten ilişkilerimizde ne kadar yokluk bilincinden ve arayış halinden uzak kalırsak bir o kadar kendimizi ve ilişkimizi bireysel ve biz duygusunun  harmonisinde bir akışa bırakmış oluruz. Bu da bizi karşılıklı sevgi, saygı ve ruh birlikteliğinin oluşturduğu ilişkiye taşır.
İlişkilerimizde sağlıklı olarak ilerleyebilmemiz adına belli başlı yöntemler:
1.Açık İletişim kurma
2.Duyguları ifade edebilmek
3.Çatışma nedenlerini bir arada çözmek 
4.Sınırlarımızı Oluşturmak
5.Dinleme Becerisi Göstermek
6.Anlamaya çalışmak, yorumlardan kaçınmak
7.Çiftlerin birbirlerine ait farklı özelliklerinin farkında olması
Her şeyden önce ilişkilerimizin kim olmayı seçtiğimizi yansıttığını hatırlamalı ve seçim yapmanın ne kadar önemli olduğunu görmeliyiz.
 
Sevgiler

Zeynep İrem Çağlar
Uluslar arası İlişki ve Yaşam Koçu
 
 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder